fredag 15 januari 2010

Diktatorer vi minns del 1

Joseph-Désiré Mobutu var president i Zaire mellan 1965-1977. Till skillnad från många andra diktatorer var han en lärd man med smak för livets goda och han var särskilt känd för sina extravaganta matvanor. För att stilla sin hunger hade han ett flygplan som åkte skytteltrafik mellan Paris och Kinshasa med dagliga leveranser av franska delikatesser.

Men likt sina kollegor blev Mobuto mer och mer besynnerlig. 1972 lät han till exempel ändra sitt namn till Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa Za Banga som betyder: Den allsmäktige krigaren som genom sin uthållighet och oböjliga vilja att segra, går från erövring till erövring lämnande ett spår av eld efter sig.

1974 anordnades den klassiska fighten "Rumble in the Jungle" mellan Muhammed Ali och George Foreman. James Brown med flera stod för underhållningen och Zaires befolkning stod för notan.

En annan pikant detalj var att han tvingade alla TV-stationer att inleda samtliga nyhetsprogram med en sekvens där Mobuto likt en Gud svävar ner från himlen genom molnen.

Mobuto avled i exil 1997. Han var inte saknad av sina Kongolesiska landsmän.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar