torsdag 28 januari 2010

Japansk matematik

Man måste ju ha ett hjärta av sten för att inte bli lite berörd av The Cove. Filmen är oerhört dramatisk och väl uppbyggd enligt klassisk spelfilmsdramaturgi. Kan man bara bortse från ett par slowmotionsekvenser på delfiner i motljus och lite obligatoriskt dravel från aktivister med kreativa skägg om att delfiner är hyperintelligenta djur så är det en väl fungerande propagandafilm.

Men det är en sak jag inte förstår.

Kortfattat handlar filmen om att ett litet antal fiskare lurar in ca 23 000 delfiner årligen i en liten vik. Där väljs ett antal av dessa delfiner ut - oklart hur många - för att flygas vidare till delfinarier runt om i världen. Dessa djur betingar upp till 150 000$. Big business med andra ord. Vad händer då med resten av delfinerna? Släpps de tillbaka ut i havet så att de kan växa till sig och komma tillbaka nästa år för att kunna inbringa 150 000$ igen? Icke.

De slaktas på ett ganska barbariskt sätt för att sedan säljas som "valkött". Vad tjänar fiskarna då per delfin hör jag er fråga? Jag svarar: 600$.

Hade det inte varit en dokumentärfilm hade jag påpekat att detta är en ganska gigantisk lucka i manus. Att japanerna är helknasiga och annorlunda jämfört med oss, det har vi ju lärt oss i filmer som Lost in Translation, men grundläggande kunskaper i företagsekonomi borde de väl ändå ha? Någon form av samsyn på hållbar utveckling? Ska vi månne flyga över någon svensk politiker som kan lära ut hur vi gör här i världen bästa land?

För att det handlar om pengar är det väl ingen som tvivlar på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar