onsdag 30 september 2009

Så här vinner du en Oscars

Hade det tvivelaktiga nöjet att hamna framför filmen "A Beautiful Mind" av Ron Howard. Det är ju en allt igenom bedrövlig melodram och sannolikt den mest ovärdiga Oscars-vinnaren i modern tid. Och jag, som många andra, sitter ju ofta surmagat i soffan och undrar "hur svårt kan det egentligen vara att vinna en Oscar?"

Så på ren spekulation presenterar jag här mitt egna förslag på en film som rimligtvis borde göra rent hus på Oscarsgalan.

The Gift of Life (Miramax)

Tagline: "The greatest war was within"

Europa, tidigt 1940-tal (Viktig detalj; vissa partier har en voice over)

En lätt efterbliven men godhjärtad ung man (DAVID) hamnar i Auschwitz där han måste kämpa dels för att överleva den dödliga terrorn och ständiga hoten från de onda tyska vakterna, men även mot den inneboende hierarkin fångarna emellan.

Mot alla odds lyckas han överleva Förintelsen och han lyckas även förälska sig i en lika godhjärtad (dock ej efterbliven) kvinna (RACHEL). De delar en natt tillsammans alldeles innan amerikanarna befriar Auschwitz. I tumulten som uppstår i och med befrielsen skiljs dom åt. Han vet inte hennes namn, bara hennes nummer som var tatuerat på armen.

Amerika, tidigt 1950-tal

David är numera förbittrad och alkoholiserad, tyngd av överlevarens skuld. Han går knappt att känna igen. Han sätter sig i sin bil efter ännu ett barbesök i ensamhet. Han råkar köra över en pojke som blir svårt skadad. I rättegången som följer lyckad den hala advokaten fria David eftersom han åberopar Davids efterblivenhet.

David drabbas dock av samvteskval och besöker pojken på sjukhuset. Där visar det sig att Mamman till pojken är Rachel! Rachel förklarar mellan tårarna att pojken är Davids son!!

Det enda som kan rädda pojken är avancerade organdonationer men det finns inga organ att få. David bestämmer sig för att offra sitt liv för sin son och ber läkarna ta de organ som behövs. David dör, pojken överlever. Rachel dör av sorg några år senare.

Amerika, tidigt 70-tal:

Pojken är nu fullvuxen och sitter på en veranda och vi förstår att det han som varit voice overn genom filmen. Han tittar ut över sin farm och ler åt sina två söner som springer och leker. Vi hör en slutmonolog om att offra sig för andra är det största man kan göra.

SLUT.

DAVID: Daniel Day-Lewis, Russel Crowe eller Kevin Spacey
RACHEL: Nicole Kidman eller Julianne Moore
ADVOKATEN: Christopher Walken eller Alec Baldwin
POJKEN: Joel Haley Osmont
POJKEN som fullvuxen: Christian Bale

Regi: Ron Howard eller Milos Forman
Musik: James Horner
Längd: 2tim 46min

2 kommentarer:

 1. Några små reflektioner bara...

  1) Du kan inte ha en hierarki bland judarna i Auschwitz. Det skulle innebära att några måste vara högre än andra, dvs med hollywoodsk moral vara ONDA. Och judar i Auschwitz är enligt all form av politisk korrekthet (som naturligtvis är en förutsättning för Oscars) per definition inte onda. Så det går inte.

  2) Auschwitz blev (i likhet med resten av Polen) "befriat" av Sovjetunionen och inte av USA. Lätt misstag att göra och kanske något du kan bortse från, eftersom filmhistorien och den allmänna historiesynen är att det var USA som befriade judarna från koncentrationslägren. Typ som i "Livet är underbart".

  3) Kan JHO verkligen spela pojken om han enligt någon form av logik bör vara ca 10 år?

  4) http://www.youtube.com/watch?v=cEnjiGwVw6o
  Du har säkert sett det redan, men ändå...

  SvaraRadera
 2. Tack för dina reflektioner.

  1) Det är helt sant. Vilket som manusförfattare skulle tvinga mig att problematisera bilden en aning, och redan där kan mina Oscars-utsikter vara rökta. En variant skulle kunna vara att göra antagonisterna i fånglägret till helt vanliga ryssar eller eventuellt romer. Romer är dessutom en tillräckligt okänd och omäktig minoritet för att slippa indignerade mittuppslag i Variety vid premiären.

  2) Historisk ackuratess är ju inget man egentligen behöver ta någon större hänsyn till. U571 och Enigma är bra exempel på det. Men om man vill närma sig sanningen aning kan ju genvägen vara att skapa en befrielseallians bestående av ryssar och amerikanare, men där jänkarna är de som framställs som hjärnorna bakom operationen.

  3) Du menar alltså att du tycker Joel Haley Osmont ser ut att vara äldre än 10 år?

  4) Det är en sagolikt skriven scen. Men du har väl även sett pendangen? http://www.youtube.com/watch?v=iAweiV944qI

  SvaraRadera