fredag 2 oktober 2009

Charader på flygplats

"Har ni tänkt på det hära med flygplansmaten liksom..asså vad är grejen med alla små förpackningarna? När jag flög häromdagen..."

Ja, ni kan resten.. Vi har ju alla hört flygplansvitsar levereras av komikernas bottenskrap och vi har alla blivit lika generade, ja nästan kränkta av deras verbala våldförelse. Men det finns en annan aspekt av flygande som retar mig mer än allt annat.

Säkerhetskontrollerna.

Att denna charad ännu fortgår i kölvattnet av 9/11 är rätt märkligt med tanke på att facit är allt annat än imponerande. Det finns ett otal exempel på reportrar som har lyckats smuggla med både bomber och granater för att påvisa säkerhetsbristerna. Så hela upplägget är ju enbart en charad iscensatt för att vi som resenärer ska känna oss säkra och fortsätta flyga. Det finns ju INGEN som på allvar tror att de nånsin kommer stöta på något av värde. Försvarare av de förnedrande kontrollerna brukar slänga sig med det trötta "har man bara rent mjöl i påsen"-argumentet men det är ju inte de det handlar om. Det handlar ju främst om värdighet och integritet.

Med andra ord; jag sprängs hellre i luften än att tvingas stå i strumplästen framför en svagbegåvad Securitasvakt.

Det finns även vissa frågetecken inför vätskerutinerna. Om nu samtliga vätskebehållare över 100 ml är potentiella massförstöreslevapen som inte under några omständigheter får medföras på planen, varför slängs då alla i en och samma korg vid säkerhetskontrollen? Borde inte faran multipliceras då? Massa farligheter på liten yta?

Eller, hemska tanke, värnar de inte om resenärernas säkerhet förrän man sitter på planet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar