onsdag 23 december 2009

Aj! Jag slog i huvudet, det är så lågt i tak

Linda Leopold skrev roligt i DN om Nobelspektaklet den 11:e december. Texten innehöll höjdpunkter som ”Hertha Müller var det tjusigaste som kommit från Rumänien sen Dracula" och att prinsessan Madeleine i sin klänning kunde ”förväxlas med en gran” samt att det såg ut som att drottning Silvia ”draperat sig i Drottningholms gardiner”. Av tio omdömen var hälften diss och hälften hiss. Säkerligen vad lärarna på Journalisthögskolan skulle ha kallat "balanserad rapportering". Men det tyckte inte DN:s nya chefredaktör Gunilla Herlitz.

Herlitz har gått ut stenhårt för att göra sig mer impopulär än Christina Jutterström. Hon uttalade sig nyligen i Medierna i P1 och ondgjorde sig över Leopolds rapportering och anklagade henne för att sakna "glimt i ögat" och "finess". Som att det handlar om det Gunilla! I och med att hon rev sönder Linda Leopolds frilanskontrakt gjorde hon väldigt klart var hennes lojalitet ligger. Där Herlitz kommer från är blått blod att betrakta som det absolut finaste som finns och att kritisera kungshuset är helt oacceptabelt. DN under Herlitz ska rätta sig i ledet och ägna sig åt precis samma hovsamma, okritiska och ryggradslösa rapportering som övrig massmedia.

I samma intervju säger hon att det absolut roligaste med det nya jobbet är att omge sig med så många "fantastiskt duktiga" medarbetare. Men hur ska DN kunna behålla sina vassa skribenter och sticka ut om man har en chefredaktör som är nere och styr på detaljnivå? Hur ska Strage, Croneman, Benke, Kjöller och Hellqvist kunna behålla sin udd om det finns ett underliggande hot att man plötsligt kan betraktas som "finesslös" och per omgående få kicken? Jag har en lösning, och det är medelmåttans tyranni. Varför inte låta typ Per Landin, Johan Esk och Georg Cederskog skriva hela tidningen så att ingen någonsin blir provocerad, upprörd eller engagerad. En sval och corporate-anpassad trivselskrift där allt är skrivet med "finess" och DN Söndag är flaggskeppet som styr armadan.

P.S. Hej SvD. Du har just värvat en ny prenumerant utan att behöva lyfta ett finger. D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar