tisdag 15 december 2009

Folkia - cynism i sin ädlaste form

Att ha makt över orden. Var det något republikanerna i USA var bra på under Dubya var det just det. Det gör att man kommer undan med att kalla arvsskatten "Death Tax". Aningen knepigt för en politiker att rösta för en skatt med ett sådant namn eller hur? De kunde även på ett slugt sätt öka kontrollen av sina medborgare med hjälp av "Patriot Act". En amerikansk politiker som är "emot" patriotism är ju lika rökt som en ål.

Ett ännu slugare exempel har vi faktiskt här i världsmästarlandet Sverige, nämligen mikrolån. Muhammed Yunus och Gramenn Bank från Bangladesh vann 2006 Nobels fredspris för sitt arbete med att låna ut små summor så att kroniskt fattiga kunde förbättra sina liv. Därmed cementerades den fundamentalt goda i begreppet mikrolån. I samma veva ploppar det upp företag i Sverige som erbjuder alla medborgare att låna pengar. Snabbt. Inga frågor. Via SMS. De kallar det mikrolån. Andra kallar det ocker.

Folkia, med "ditt stöd i vardagsekonomin" som slogan, är ett av de största SMS-låneinstituten och erbjuder en effektiv ränta på nätta 1 355% för att låna ut en tusenlapp som ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Affärsidén funkar nog bättre vid Jack Vegas-maskinen på Bleckan än vid tvätteriet i Calcutta om man så säger. Men Folkia nöjer sig inte bara med att låna ut pengar, de vill veta mer om dig och vem just du är! På hemsidan står följande att läsa:
"Kanske har du en osannolik, rörande, rolig, eller dramatisk historia kring lånet? Men det kan också vara till något väldigt vardagligt. Skicka in din berättelse till oss! Om du vill så bifoga med en bild av dig själv eller en video som beskriver hela historien!"

Det räcker alltså inte att ha hamnat i den förödmjukande sitsen att man måste låna en tusenlapp för att ha råd att äta, man uppmanas att dela med sig av förnedringen också. Vi läser vidare: "Om vi vill lägga upp din historia på vår hemsidan, ha den med i vår reklam eller reklamfilm, så hör vi av oss till dig först". Tack Folkia. Verkligen omtänksamt. Stort hjärta.

Idiotförklaringen fortsätter: "Oväntade utgifter kan vara av alla möjliga slag. För en del av oss kommer hyran som en överraskning men för andra är det till exempel att bilen går sönder eller hunden behöver komma till veterinären.". Hyran kommer som en överraskning? För vem då?

Och när man inte tror att cynismen kan bli grövre så avslutar de med: "De fem första vi väljer att publicera på vår hemsida eller använda i andra sammanhang får även ett Folkia-kit!"

Ett Folkia-kit!! Spela in en helknasig video där du berättar om varför du står på ruinens brant! Som tack får du en musmatta, kaffekopp och en frottéhandduk med en fet Folkia-logga på.

Fuck you Folkia. Fuck you very much.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar