tisdag 22 december 2009

Om sex, droger men ingen rock

Det är mycket tal om sexmissbruk i diverse mediekanaler just nu. Roger Nilsson, den gamle skepparen, "talar ut" i DN om sitt missbruk och hur han brukade ha en kvinna i varje hamn. Celebrity Rehab with Dr Drew visar C-kändisar som med skammens rodnad lämnar över sina vibratorer och porrfilmskollektioner för att sedan tampas med sina "problem". De vägleds av den myndiga Dr Drew som levererar trovärdiga analyser och det är verkligen fantastisk TV. Men är sex verkligen ett problem? Ja, kanske för vissa. Går det att klassificera som ett missbruk? Det är jag inte så säker på. Och var står Göran Hägglund i frågan?

Ordet "missbruk" är inte så lite stigmatiserande och att förknippa det med sex blir lite som att likställa heroin med dopamin. Det ena är kemiskt och inte så bra, om man inte råkar heta Keith Richards, det andra är bra för alla, inklusive Keef. Att referera till sitt missbruk kan även fungera som en smidig friskrivning för sitt beteende; "Ja, jag har varit otrogen, men det var inte jag! Det var mitt missbruk som styrde mig!". Inte helt otippat har Dr Drew gått ut i pressen och antytt att Tiger Woods "förmodligen är sexmissbrukare".

I USA är detta en het potatis och risken att man är i farozonen är ganska stor om man lyssnar till exempelvis Patrick Carnes, USA:s ledande expert på sexmissbruk. Enligt honom är man i farozonen om man någon gång genom sexuell aktivitet har "skadat någon känslomässigt", "använt sex och romantiska fantasier som en verklighetsflykt" eller "känt sig styrd av sitt sexuella begär". Med andra ord är alla som någon gång har haft en olycklig romans, tittat på porrfilm eller gått på krogen för att ragga, i farozonen. Personligen tror jag att det bara är gammal hederlig moralpanik och den religiösa högern och dess politiska företrädare Moral Majority har vädrat morgonluft och satsat allt på en kraftfull offensiv. Vi hedningar i norr kan strunta i det och bör fortsätta leva som vi alltid har gjort; enligt det Dionysiska arvet.

Men om ni känner att moralpaniken är er övermäktig bör ni kanske ändå klicka här: http://www.sexhelp.com/sast.cfm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar