onsdag 30 december 2009

Roman gråter ut

Roman Polanski var citerad i gårdagens DN:

"...så hjärtevärmande det är, när man sitter inlåst i en cell, att höra detta mummel av mänskliga röster och av solidaritet i morgonposten."

För det första herr Polanski, så sitter du inte en cell. Du sitter med fotboja i din lyxvilla i Schweiz i tillfällig husarrest. Frågan är; varför har så många prominenta figurer inom kulturlivet ställt upp för Polanski? Det har skrivits under manifest, av bland andra Wes Anderson och Woody Allen, för att rentvå den åldrade regissören. Fast med tanke på Woody Allens något tveksamma inställning till väldigt unga flickor, känns det mer som en björntjänst. Till och med Frankrikes kulturminister Bernard Kouchner har gått ut och sagt att han inte tycker att Polanski har behandlats så "trevligt". Vad säger Roman själv då i sin egen självbiografi?

"I couldn´t equate what had happened that day with rape in any form"

Men vad hände då egentligen på Mullholland Drive den 10:e mars 1977 hemma hos Jack Nicholson?

Enligt Samantha Gailey, då 13 år, hände följande: Roman bjuder på champagne och lugnande droger och ber henne ta av sig naken så att han kan fotografera henne för Vouge. Samantha går med på detta. Sen vill Roman bada. Han tar av sig alla kläder och uppmanar Samantha att göra detsamma. De sätter sig båda i jacuzzin. Hon i ena änden och Roman i andra. Roman närmar sig henne och lyfter upp henne på kanten och utför oralsex på henne. Samantha säger nej. Roman hör inte detta utan fyller på hennes champagneglas. Han fortsätter sen, trots att Samantha säger nej, med att vaginalt penetrera henne. I förbifarten frågar han om hon äter p-piller. Samantha säger nej. Roman tar därför det säkra före det osäkra och övergår till analsex. Återigen säger Samantha nej. Efter några minuter går det för honom. Han kliver upp ur badet, klär på sig och lämnar rummet.

Så frågan man måste ställa till Polanski, Allen, Kouchner och alla andra som försvarar honom; exakt vad i den här historian är det som inte är våldtäkt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar