lördag 21 november 2009

Meny Expedition Robinsson

Ikväll är det premiär för ännu en säsong av Expedition Robinsson. I vanlig ordning kan vi räkna med både pakter och romanser men även det konstanta suktandet efter mat. Palmhjärta i all ära, men är det inte lite mer intressant att resonera lite kring programledarna? Helt enkelt om programledarna vore en maträtt vilken rätt skulle de vara då?

Harald Treutiger (97-98): Rostbiff och potatissallad. Enkelt och rustikt. Inga konstigheter; en rätt som alla kan tillreda och alla kan tycka om. Ja, utom vegetarianer såklart, men såna har inte Harald något tålamod med ändå. Han tycker att de ska "skärpa te" sig. Anrättningen sköljs ner med svenskt öl.

Anders Lundin (98-03): Oxfilé, potatisgratäng och aromsmör. Lite mer sofistikerat utan att för den sakens skull vara vräkigt och exkluderande. En svensk klassiker som alla fredagsmysare har vett att uppskatta. Det är ju dessutom överkomligt i pris om man köper brasilianskt naturkött. Köttet grillas med fördel på hög värme. Genomstekt får det inte vara. Vitlöken i gratängen är ett måste. Dryck? Valfri bag-in-box; men gärna en mustig och kraftig sydafrikan.

Robert Aschberg (03-04): Råbiff med klassiska tillbehör. Manlig mat. Inget tjafs helt enkelt. Fisk kommer inte på fråga då det anses vara för "fjollor". Här dricks det ale. Ju torrare desto bättre.

Linda Isacsson (09): Ugnsstekt lax med fetaost och saffransrisotto. Havets falukorv har sin givna plats. Fetaosten, som förknippas med hennes härliga ö-luff 1994, ger en syra som passar utmärkt i sammanhanget. Till fisken dricker vi en krispig Chablis.

Paolo Roberto (09): Långkok på oxkind, salsiccia och tomat. Rejäl och mustig mat som mättar i veckor. Få men goda råvaror där smakerna gifter sig på det där "neapolitanska" sättet som vi svenskar inte kan förstå, uppväxta på kalops som vi är. Som dryck finns det bara ett alternativ: en muskulös Amarone.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar