fredag 27 november 2009

Tidningsvärldens slappaste jobb

Finns det någon journalist som har en slappare tillvaro än Per "Biffen" Bjurman? Vad gör karln egentligen? Han är alltså anställd som USA-korrespondent för att en gång i veckan skriva en krönika om vad han har ätit på Elaine´s. Ja, ibland är förstås Springsteen på besök och då brukar han gå för att kunna skriva om hur "magisk" Jungleland var just den här gången. Och så är det ju val var fjärde år också. Och hans, enligt egen utsago "magiska", bloggande när det vankas Stanley Cup ska icke heller förringas.

Det känns som att Per har velat vara gubbe ända sen barnsben. Att han har svalt hela den självförhärligande mytologiseringen kring kvällstidningsskrået. Där man pratar sig varm om att vara "murvel" och samtliga nattchefer har epitetet "legendariska". Man raljerar om hur en stupfull Ulf "Världsreporter" Nilson ringde in nåt sent knäck från ett brinnande gatuhörn i Beirut 1978 samtidigt som han var på väg till ett Angola i kaos. Man besöker Tennstopet för att känna in hur det måste varit för Guillou/Bratt när de satt och diskuterade sina senaste avslöjanden i IB-affären. Man lommar runt i de som en gång var Klara-kvarteren och knarrar om hur det var innan "såssarna rev hela skiten va".

Och till slut hamnar man i New York.

Grattis Per. Du har lyckats.

2 kommentarer:

  1. Jag tror bara du är lite avis. New-York-korrejobbet måste vara kvällstidningsjournalistikens glassigaste jobb. Få betalt för att springa runt och "göra stan" och skicka iväg något halvtaskigt kåseri med vänsterhanden samtidigt som man väntar på nästa drink. Det man undrar över är, hur fan har Aftonbladet råd? Med tanke på hur mycket det måste kosta att ha en utrikeskorre i New York på heltid, jämfört med vad dom får för pengarna. När Virtanen var där lyckades han ju i alla fall etablera begreppet "Bara i USA, barn, bara i USA". Och det är väl det mest minnesvärda man kommer ihåg av hans eskapader...

    /Ingo

    SvaraRadera
  2. Ja, det är klart att jag skulle vilja bo i NYC med en sån arbetsbörda, det förnekar jag verkligen inte. Expressen hade ju sin egen hovpajas Johan T Lindwall på plats ett par år också, så det är ju inte bara Bladets redaktörer vars omdöme sviktar.

    SvaraRadera